Arcadie Astrahan este medic psihoterapeut, director de programe în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Botanica. L-am întrebat ce poți face dacă o persoană dragă are tulburarea de personalitate borderline.
„Majoritatea familiilor raportează că e foarte greu de tolerat unele manifestări impulsive ale persoanei care suferă de borderline.”
Abordarea fără prejudecăți
E bine să știm că manifestările comportamentale ale persoanei cu borderline nu sunt exercitate în mod deliberat. Foarte des persoanele sunt percepute ca manipulative și asta ține de o frică puternică de abandon, dar și controlul foarte sărăcăcios al impulsurilor, al tentațiilor.
Cu înțelegere și dragoste
Trebuie să știm că persoana dragă nu o face intenționat, chiar dacă seamănă mult cu manipulare. Foarte des sunt percepuți ca nerecunoscători sau incorecți, sau nedrepți față de apropiați. Asta se face din impuls, nu din dorință. Faptul că știm acest lucru ne poate ajuta să-i tratăm cu dragoste și înțelegere.
Cu ajutor specializat
Cel mai bun sfat pentru familii este să apeleze la ajutor specializat. Cu toate că avem o ușoară îmbunătățire cu timpul în manifestarea simptomelor, totuși viața persoanei cu borderline e un coșmar… Asistența specializată efectiv va micșora suferința celor cu borderline. Deci, e nevoie de înțelegere, răbdare, abordare neevaluativă și adresarea la un specialist competent.