Am discutat cu psihologa și psihoterapeuta Oxana Gumennaia despre mecanisme de adaptare și de apărare, strategii de coping centrat pe emoții și pe probleme, și impactul de lungă durată al traumelor de război.
#9 Dragoste pe timp de război
Gazda podcastului Natalia Sergheev merge la Marșul Mândriei, cu prilejul Pride Month, vă spune povestea unui cuplu de fete și vorbește cu psihologa și psihoterapeuta Oxana Gumennaia despre limbajele iubirii, traume, anxietate și impactul stresului cronic asupra relației.
#8 Castele de nisip
Iulia și Lera sunt refugiate din Ucraina care au decis să ajute alte persoane strămutate să-și construiască o viață nouă în Moldova, așa cum au făcut-o și ele. Le place să fie de ajutor și se integrează bine la Chișinău, dar simt că ridică niște castele de nisip. Tot ce vor e să revină acasă. Ca să facă față realității dure a războiului ce nu contenește, vor trebui să-și confrunte emoțiile.
#7 Violența de acasă, violența de pe front
În ultimele șase luni, Cristina Șobea a făcut peste 2500 de kilometri împreună cu echipa mobilă de la Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale, ca să ofere sprijin psiho-emoțional persoanelor refugiate din Ucraina. Ascultă cu răbdare și atenție istoriile oamenilor care au trecut prin abuz. Cristina are peste zece ani de experiență în psihologie, dar ce înseamnă violența de gen a aflat încă în copilărie.
#6 „Cred că am nevoie de ajutor” | Prima sesiune de terapie a Irinei*
Irina* este o tânără din Moldova, stabilită de mai mulți ani în Marea Britanie. Jobul într-un start-up de finanțe eșuat i-a știrbit încrederea în sine, dar ezita să ceară ajutor. I-am propus o sesiune de terapie cognitiv-comportamentală gratuită cu psihologa și psihoterapeuta Oxana Gumennaia, pe care să o înregistrăm și să o difuzăm în scopuri educative.
#5 Mai departe de război, mai aproape de sine
Roman este un ucrainean de 38 de ani, care și-a luat viața de la capăt deja de câteva ori. A părăsit orașul Arciz și s-a mutat în Odesa, apoi a plecat de acolo la Harkiv. Ezita să împărtășească cu lumea din jur că este bisexual. Rareori se simțea acceptat de colegi și persoanele dragi. A trecut prin hărțuire, bullying și dezamăgiri. Din cauza războiului, s-a refugiat la Chișinău, unde vrea să-și construiască un viitor pe termen lung. Va găsi curajul să-și trăiască viața autentic, într-o societate homofobă?
#4 Viața ca pe ace de seringă
Aik și Lilia* voiau să se refugieze din Kiev în Statele Unite, mai departe de războiul devastator lansat de Rusia în Ucraina. Și-au luat și cățelușa iubită, Leila, iar drumul lor trecea prin aeroportul din Chișinău. O problemă birocratică i-a împiedicat să urce în avion, lăsându-i blocați în Republica Moldova cu bagajele făcute. Acum, trebuie să o scoată în capăt cu perfectarea actelor. Dar au și alte provocări: să continue tratamentul care îi ajută să lupte cu adicția.
#3 Mama, fiul și războiul
Natalia nu plănuia să stea mai mult de două săptămâni în R. Moldova, unde s-a refugiat cu familia din calea bombelor rusești, care distrugeau orașul ei iubit Nikolaev. Au trecut zece luni, timp în care și-a găsit de lucru conform specialității sale și a renovat apartamentul în care s-au stabilit la Orhei. Are însă o mare problemă: medicamentele de care depinde viața fiului ei adolescent cu boala Crohn sunt greu de găsit în farmaciile locale. Ce va face Natalia?
#2 Cum să ne bucurăm de viață în vremuri întunecate?
Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, am discutat cu psihologa și psihoterapeuta Oxana Gumennaia despre anxietatea pe care unele persoane o simt în această perioadă festivă și sentimentul de vină cu care se confruntă unii, atunci când continuă să se bucure de viață cu războiul la ușă.
#1 Întâia noapte de război
Data de 24 februarie pare îndepărtată astăzi, dar emoțiile trăite atunci când am aflat că în țara vecină a început războiul ne însoțesc și acum. Am întrebat mai mulți moldoveni cum își amintesc ziua în care viața, așa cum o știau până atunci, li s-a schimbat radical.