Sărbătorile de iarnă, la fel ca zilele de naștere sau alte date importante din calendar pot genera un sentiment de presiune – trebuie să fii fericit cu acest prilej – sau pot agrava stresul, anxietatea și depresia existentă. Potrivit Asociației Psihologice Americane, aproape jumătate dintre femei (44%) și o treime dintre bărbați (31%) raportează o creștere a stresului în preajma sărbătorilor. Războiul din Ucraina a oferit încă un motiv pentru unii moldoveni să se simtă vinovați că își trăiesc viața în continuare, în timp ce în țara vecină mor oameni. În al doilea episod al podcastului „Sunt Bine”, psihologa și psihoterapeuta Oxana Gumennaia oferă câteva sugestii simple care te-ar putea ajuta să treci mai ușor prin această perioadă. 


Oxana Gumennaia

psihologă și psihoterapeută


Acceptă-ți emoțiile 

Deseori, învățăm de la membrii familiei cum să reacționăm la factori de stres. Multe persoane care au anxietate în viața de adult au învățat aceste comportamente de la părinții lor sau bunei în copilărie. Dacă suntem mai anxioși, mai îngrijorați din fire, trebuie să conștientizăm acest lucru  și să ținem minte că aceste emoții sunt trecătoare, că ceea ce simțim acum e normal și că nu trebuie să ne îngrijoreze încă mai mult existența acestor emoții. 

Fă diferența dintre vină și responsabilitate

Sentimentul de vină ne destabilizează și fură din energia noastră, el e învățat din copilărie. De cealaltă parte e sentimentul de responsabilitate, care ne oferă mai multe puteri și energie pentru a acționa. Ca să devenim mai responsabili, ne putem pune următoarele întrebări: „De ce pot răspunde eu?”, „Este în puterea mea să schimb ceea ce se întâmplă acum?”. Pornind de la această premisă, poți ajunge la concluzia că poți face curat, o mâncare gustoasă, poți invita acasă oamenii dragi ca să sărbătoriți împreună, astfel încât în această seară să fiți fericiți și să fiți împreună. 

Ține minte: poți controla doar ceea ce poți face 

Cea mai importantă recomandare e să răspunzi la întrebarea: „Ce este sub controlul meu?”, „Ce pot face?”. Dacă chiar simțiți „că da, la mine totul e bine, eu am făcut ceea ce am putut – am făcut curat, am îndeplinit toate sarcinile mele de lucru, mai am încă multe puteri”, puteți, de sărbători, să aduceți un strop de fericire și de bucurie, bunăoară, copiilor care stau în centrele pentru persoane refugiate sau, împreună cu vecinii, puteți organiza un concert și să veniți să sărbătoriți împreună cu persoanele refugiate din aceste aziluri. Când eu ies din sentimentul de vină, înțeleg că eu sunt responsabil, eu sunt activ și eu pot face măcar ceva în viața mea și fac aceste lucruri. 

Mai multe detalii află în al doilea episod de podcast:

Comentarii