Grigore Garaz este psihiatru și psihoterapeut. L-am întrebat cum poate fi ajutată o persoană cu demență, inclusiv cea de tip Alzheimer.

„Necesitățile unei persoane cu demență nu sunt departe de necesitățile oricărei alte persoane.”


Grijă din partea familiei

Nu este un lucru simplu să ai grijă de o persoană care are funcțiile cognitive deteriorate. Rudele vor fi cele mai interesate persoane în bunăstarea acestui pacient. Să ne gândim că statul ar trebui să acopere treaba asta, cred că ar fi ceva destul de greu de făcut și nu știu dacă este benefic pentru înșiși pacienții, nu zic de rude. Deteriorarea cognitivă, precum se spune și în popor, împinge pacientul cu demență către funcționarea ca a unui copil.

Relațiile profunde și adevărate

Necesitățile unei persoane cu demență nu sunt departe de necesitățile oricărei alte persoane. Nu sunt extraordinar de mari. Nefiind auzite, ajung să deterioreze și mai tare cognitiv pacientul. Există un studiu în Statele Unite care durează deja 80 de ani, care a demonstrat că relațiile profunde, adevărate dintre persoane au ca rezultat îmbunătățirea stării fizice și psihice, și inclusiv în acel studiu au demonstrat că îndepărtează demența, în sensul că funcțiile cognitive sunt mai păstrate la aceste persoane care au relații strânse cu cineva, nu numaidecât rude, pot să fie prieteni și așa mai departe.

Crearea unui mediu sigur

Crearea unui mediu sigur, similar cu ideea de a avea grijă de un copil este benefică. Același lucru se întâmplă când ai un copil mic în casă – creezi un mediu sigur pentru el, fără posibilitatea înaltă de a se trauma. Trebuie încurajate activitățile care au fost frecvente în viața pacientului cu demență. Dacă pacientul a activat ca matematician, să mai facă calcule. Dacă era vorba de un profesor, să mai predea. Dacă era vorba de un muzician, să mai asculte muzică sau să cânte. Există studii care arată că activitățile date pot reabilita într-o anumită măsură pacientul cu demență. Evident, la fel de importantă este dieta, copiii să aibă grijă de părinți în sensul unei hrane nu atât la nivel caloric, cât la nivel de calitate.

Comentarii