Natalia Toma este doctor și psiholog la IFIS. Am rugat-o în această lună să răspundă la întrebările anonime ale comunității „Sunt Bine” despre sănătatea mintală.

Simt uneori că mă sperii, sunt agitată și parcă-mi sare inima din piept, fără motiv. Ce am?

Este greu de stabilit exact, ar putea fi vorba de un nivel mai ridicat de anxietate sau ar putea fi vorba de atacuri de panică. Faptul că vă pare că aceste stări apar fără motiv încă nu înseamnă că așa este, trebuie să analizați cînd anume apar, poate cind vă gândiți la ceva anume, poate cînd comunicați cu o anumită persoană sau cînd se întâmplă o situație neobișnuită. O sugestie ar fi să analizați cînd apar aceste stări și să vă gindiți de ce aceste stări vă provoacă astfel de reacții. O altă sugestie ar fi să vă adresați la un neurolog, psiholog sau psihoterapeut.

Cum pot gestiona anxietatea legată de stres?

În primul rînd, încercați să stabiliți care situații stresante vă provoacă un nivel mai ridicat de anxietate și încercați să anticipați. Există mai multe tehnici de meditație care ar putea să vă ajute să vă relaxați și să încercați să priviți lucrurile sub un alt unghi. Aici mai contează dacă anxietatea este prezentă ca reacție la anumite situații sau daca este vorba de anxietatea ca trăsătură de personalitate – în ambele cazuri situația poate fi ameliorată. Dacă simțiți că nu vă descurcați de sinestătător, puteți apela la ajutorul unui specialist.

Ce este codependența și cum pot scăpa de ea?

Fenomenul codependenței ține de „dizolvarea” unei persoane în alta, cînd propriile priorități și interese nu mai sunt pe primul loc, atunci cind persoana face absolut totul pentru acea persoană față de care este codependentă, preluîndu-i din sarcini și roluri. De codependență scăpăm în primul rând trasând limite clare între noi și cealaltă persoană, spunându-i deschis ce suntem gata să facem și ce nu vom face categoric. Un al doilea pas este plasarea propriilor nevoi și interese pe planul întâi, să găsim o activitate care ne place nouă, să ne descoperim și evident să începem să ne apreciem și acceptăm așa cum suntem. Din păcate, de multe ori stima de sine scăzută poate să ducă la acest comportament.

Pun mare accent pe carieră. Cum aș putea învăța să-mi apreciez valoarea dincolo de reușitele, eșecurile mele profesionale?

De multe ori, încă din copilărie suntem apreciați atât de părinți, cât și de colegi, profesori în dependență de succesele noastre școlare, aceasta la rândul său influențează felul cum se formează imaginea de sine. Ajunși la maturitate, mecanismul rămâne neschimbat, deci dacă am succese profesionale, înseamnă că oamenii mă respectă și mă apreciază si atunci si eu mă voi aprecia; dacă nu am aceste succese, atunci îmi este greu să îmi înțeleg valoarea și să mă apreciez. Ideea principală pe care doresc să v-o transmit este că orice persoană care se poate iubi și accepta necondiționat, exact așa cum ne iubesc părinții necondiționat, și nu contează dacă are succese sau nu, se va simți mereu împlinită și satisfăcută de sine, spre deosebire de o persoană care caută să realizeze cât mai multe scopuri care nici măcar nu sunt prioritare pentru ea, încercând să caute aprecierea altora, în așa fel încât în această alergătură, uită de sine. Încercați să acceptați că nu sunteți perfectă și nu puteți avea doar succese, dar și situații din care aveți ceva de învățat.

Traumele din copilărie mă urmăresc la orice pas. Ce pot face?

Cu cît traumele sunt mai puternice, cu atât mai mult ele ne pot influența, dar problema nu este doar în traume, dar în etapa în care vă aflați. Și aici nu contează cîți ani au trecut, dar la ce etapă sunteți în prelucrarea traumei. Este posibil că încă nu ați acceptat aceste situații sau poate le-ați acceptat, dar nu le puteți prelucra. Dacă ele vă urmăresc la orice pas, precum scrieți, v-aș recomanda să vă adresați la un psihoterapeut, care să vă ajute să procesați traumele și să trăiți liniștită și împăcată cu sine.


„Q&A cu un specialist” este o rubrică periodică pe site-ul Sunt Bine, în care vom încerca să te ajutăm cu un răspuns la o întrebare legată de sănătatea mintală. Ia legătura cu noi pe rețelele de socializare FacebookInstagram sau pe email: [email protected], iar un medic psihiatru îți va oferi un sfat. Garantăm anonimatul.

Comentarii